Cafard: de odyssee van een Belgisch pantserkorps in WOI

Bibkwintet nodigt je van harte uit op de filmvoorstelling van Cafard op 25.04.2018 in Theater Vooruit.

1914, Oostende. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt,wordt zijn jonge dochter Mimi verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM-korps. Omdat de zwaar gebouwde pantserwagens in de Vlaamse modder wegzakken, worden ze overgeplaatst naar het Oostfront.

Wat volgt is een verhaal over mensen van vlees en bloed, een vergeten historie die zich in de wilde natuur van Rusland, Siberië, Mongolië en China afspeelt. Ook de terugkeer van Jean als Brave Little Belgian, verloopt weinig glamoureus.

Vier jaren van ontbering en ellende hebben diepe sporen nagelaten. En hoe verging het Mimi?

Cafard mag dan wel een animatiefilm zijn, hij toont de oorlog in al zijn onfrisse werkelijkheid. Bovendien gebruikt regisseur Jan Bultheel de Motion capture-technologie. Daarmee worden bewegingen van echte acteurs (oa. Wim Willaert) gecapteerd en in een artistieke animatie verwerkt.

Mede door het sappige West-Vlaamse dialect en de boeiende dialogen, oogt en klinkt het resultaat verbluffend.

De inleiding van de film wordt verzorgd door historicus Pieter Serrien. Hij doet onderzoek naar gewone mensen in extreme omstandigheden en verdiepte zich in de sociale geschiedenis van wereldoorlogen. U kent hem wellicht als auteur van ‘Tranen over Mortsel’ en ‘Van onze jongens
geen nieuws’.

Verwacht je aan een unieke avond waar kennis, verhalen, muziek en mensen samenkomsen.

Wanneer: woensdag 25.04.2018 om 20.00 uur

Waar: Theater Vooruit - Sint - Bavoplein 17 - 2530 Boechout

Tickets: 4 euro; online op www.ticketgang.be of bij één van de zes organiserende bibliotheken

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Jonge slechtvalken gespot

Tot 4 mei houden we samen met Natuurpunt het nest van de slechtvalken in de Agfa-schoorsteen in het oog. Want een paar dagen geleden kwamen er jongen piepen... Lees verder